Papiery Pakowe z Nadrukiem



  1. PAPIER PAKOWY PÓŁPERGAMIN również posiada atest do bezpośredniego kontaktu

z żywnością, przez co idealnie sprawdza się w przemyśle gastronomicznym i spożywczym. Wykorzystywany jest do pakowania:

  • artykułów cukierniczych,

  • wyrobów mięsnych,

  • artykułów monopolowych,

  • ten rodzaj papieru świetnie nadaje się do owijania przedmiotów, które w sklepach dostępne są bez opakowania lub powinny być dodatkowo zabezpieczone.

  • Porcelanę, szkło, ceramikę,

  • sprawdza się również jako wypełniacz pustych przestrzeni w opakowaniach zbiorczych

( uniemożliwia on przesuwanie się towaru i świetnie go zabezpiecza, a przy tym jest lekki, więc nie powoduje dodatkowego obciążenia pakunku).


Półpergamin jest papierem tłuszczoodpornym i wodoodpornym.


  1. PAPIER PERGAMIN to jeden z najszlachetniejszych papierów. Na jego właściwości mają wpływ starannie wyselekcjonowane surowce, a także odpowiednia technologia produkcji.
    Pergamin jest w 100% tłuszczodporny i wodoodporny.

Dzięki swoim licznym walorom, znalazł zastosowanie w :

  • mleczarniach, pakujących masła oraz sery,

  • cukierniach,

  • do wypieku ciast oraz tortów,

  • gospodynie domowe , które chętnie zastępują folię pergaminem. Dlaczego? Papier pergamin jest bowiem bezpieczny dla zdrowia i w 100% przyjazny środowisku.

Pergamin spełnia najsurowsze wymogi jakościowe dotyczące opakowań papierowych przeznaczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością.


  1. Kolejnym rodzajem papieru z atestem do kontaktu z żywnością jest PAPIER PAKOWY POWLEKANY. Jest to papier, który składa się z siarczanu lub półpergaminu, pokrytego

z jednej strony tłuszczoodporną warstwą polietylenu. Świetnie nadaje się do pakowania:

  • kanapek,

  • wędlin,

  • serów,

  • hamburgerów,

  • ciepłych zakąsek.

Pozwala zachować świeżość i zabezpiecza przed wydostawaniem się rozmaitych dodatków - sosów itp.


  1. Przygotowując wypieki, warto użyć PAPIERU SILIKONOWEGO. Przy jego użyciu nie tylko zyskujesz pewność, że pieczone potrawy nie będą przywierać do blach czy do form, ale również oznacza to sprawniejsze zmywanie, ponieważ do pieczenia na papierze silikonowym nie musimy używać tłuszczów jako ochrony przed przywieraniem..

W zależności od pieczonego produktu, papier może być użyty wielokrotnie.
Papieru do pieczenia można z powodzeniem używać do

  • pieczenia,

  • porcjowania mrożonek,

  • dekorowania,

  • rozwałkowywania.

  • zamrażania.



  1. Do pakowania używany jest również PAPIER BEZKWASOWY jest to papier biały, półpregamin w gramaturze od 17 g/ m2- do 22g/m2.

Papier ten stosuje się:

  • do pakowania artykułów ekskluzywnych,

  • jako papier przekładkowy do pudełek,

  • do pakowania odzieży, obuwia, galanterii skórzanej oraz wyrobów kosmetycznych.

  • Wykorzystywany jest również do separowania towarów i wypełniania szczelin, przez co jest dobrym zabezpieczeniem przed uszkodzeniami mechanicznymi towaru.


Charakterystyczną właściwością papieru bezkwasowego jest jego właściwość przeciwutleniająca. Z tego powodu używa się go do pakowania metali szlachetnych, biżuterii i innych wyrobów jubilerskich.

Papier bezkwasowy jest papierem bardzo wydajnym i wygodnym w użyciu.


  1. Podobnym rozwiązaniem jest PAPIER BIBUŁKOWY, który także ma szerokie zastosowanie. Nie ma on jednak właściwości przeciwutleniających. Papier bibułkowy występuje w gramaturze 17g/m2-22g/m2. Jest to bardziej ekonomiczna alternatywa papieru bezkwasowego.

Z użytkowaniem papieru bibułkowego powinniśmy jednak uważać. Istnieje kilka przeciwwskazań do jego stosowania. Wiadome jest na przykład, że nie powinno się używać tego papieru do pakowania produktów skórzanych. Poza odmiennymi właściwościami, pod względem wizualnym papier bezkwasowy i bibułkowy są praktycznie identyczne.


Na wszystkich rodzajach papierów możemy wykonać Twój spersonalizowany nadruk !




1 2


Zamówienia oraz pytania prosimy kierować na adres:
torby@ekspertpoludnie.pl

 lub pod numer   33 815 38 40

Biuro czynne: poniedziałek - piątek, 7:00 - 16:00
Po godz 15:00 proszę dzwonić na kom. 532 237 109